Prvi studijski smjer Gastronomije u Zagrebu i Splitu

Veleučilište Aspira od jeseni 2017. upisuje prvu generaciju studenata na studijski smjer Gastronomije u Zagrebu. Studijskim smjerom Gastronomije Veleučilište Aspira u Splitu je nastavila razvoj svog studija Međunarodnog menadžmenta u hotelijerstvu i turizmu.

Studijski smjer Gastronomije je koncipiran na način da studente nauči važnosti gastronomije i enologije u kreiranju kompletnog turističkog doživljaja, upozna ih s tehnikama i poviješću kuhanja različitih svjetskih kuhinja i načinima oblikovanja vrhunskog gastronomskog proizvoda, svjetskim kulinarskim  trendovima te na koji način primijeniti sve naučeno u praksi.

Završetkom studija naši studenti postaju jedni od prvih menadžera u gastronomiji u Hrvatskoj jer osim kuharskih vještina, na studijskom smjeru Gastronomije stječu i znanja iz područja marketinga, vođenja financija, upravljanja ljudskim resursima  te su potpuno osposobljeni za izradu poslovnog plana. Sve ovo predstavlja izvrsnu podlogu za one koji žele otvoriti i voditi svoj restoran.

Zašto studirati na Veleučilištu Aspira:

 • prvi studijski smjer Gastronomije u Hrvatskoj
 • studij na engleskom i hrvatskom jeziku
 • vrhunski međunarodni predavači iz područja ugostiteljstva i turizma
 • praksa u vodećim svjetskim hotelima i turističkim organizacijama
 • studijska putovanja i posjete vrhunskim restoranima
 • mogućnost nastavka studija na partnerskom sveučilištu u Švicarskoj u suradnji sa Swiss Education Group
 • jedan semestar studenti mogu provesti u drugom gradu (Zagrebu ili Splitu)
 • stjecanje dviju diploma – završna diploma 
 • sudjelovanje u stručnim radionicama
 • prilika za međunarodnu karijeru
 • dress code primjeren vrhunskim međunarodnim standardima
 • za redovite studente subvencionirana prehrana
 • završetkom studija postajete prvi menadžer međunarodne gastronomije

Dodatne informacije o Veleučilištu pronađite na Aspira.hr.

Misija i ciljevi

Misija Veleučilišta Aspira je obrazovanje vrhunskih  menadžera, visoko konkurentnih na tržištu rada, koji će kasnije postati uspješni  lideri u svojim organizacijama. Misiju ćemo ostvarivati maksimalnim zalaganjem svih zaposlenika te intenzivnom suradnjom s našim partnerima kako u samom obrazovnom procesu  tako i na tržištu rada, održavajući vrhunsku kvalitetu obrazovanja kroz  znanje, pouzdanost i učinkovitost u radu te etici.

Aspirini prioriteti su: poboljšanje kvalitete postojećih studija, razvijanje novih programa u suradnji s inozemnim partnerima, razvijanje karijera svakog pojedinca, unapređenje znanja stranih jezika, razvijanje Odjela za međunarodnu suradnju, razvijanje ljetne škole te razvijanje tolerantnosti prema različitostima.

Studijski programi

U Aspiri se osim studijskog smjera Gastronomije izvode i studijski programi; prijediplomski studij  Međunarodnog menadžmenta u hotelijerstvu i turizmu, prijediplomski i diplomski studijski program Sportskog menadžmenta te čitav niz programa u sklopu  Odjela za cjeloživotno obrazovanje, koji su kao i navedeni studiji, verificirani od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja . Veleučilište Aspira je akreditirana i ocijenjena od strane  Agencije za znanost i visoko obrazovanje, koja je ujedno članica ENQA (European Association for Quality Assurance in  Higher Education).

Povijest Aspire

Osnivač Veleučilišta Aspira je Suvremeno učilište u Splitu koje već 25 godina izvodi verificirane programe kao i brojne treninge iz područja menadžmenta, poduzetništva, komunikologije, knjigovodstva i turizma. Iskustvo u izvođenju obrazovnih programa i edukacija potvrđuje i činjenica od preko 60 verificiranih programa od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta iz područja ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma.

Aspira je jedina obrazovna institucija u Hrvatskoj koja ima osiguranu vertikalu za obrazovanje sportskih menadžera (prijediplomski i diplomski stručni studij) te izvodi studij Međunarodnog menadžmenta u hotelijerstvu i turizmu s usmjerenjima Hotelski menadžment, Destinacijski menadžment i Gastronomija. Također, Aspira izvodi brojne edukacije, treninge i usavršavanja za građane i poslovne organizacije kreirane sukladno njihovim potrebama. Aspira je dio obrazovne grupacije zajedno sa Suvremenim učilištem i Pomorskim učilištem Atlantis te je jedina visokoškolska institucija u jugoistočnoj Europi koja je partner Swiss Education Group iz Montreuxa.

Studij Gastronomije predstavlja prvi međunarodni studij u Hrvatskoj, koji podrazumijeva  stjecanje menadžerskih znanja i kulinarskih vještina. Dodana vrijednost studija jest da obiluje praktičnim radionicama u kuhinji gdje studente vode brojni cijenjeni hrvatski i inozemni chefovi.

Tijekom godina svog djelovanja Aspira je stekla ugled elitne obrazovne ustanove, rastući iz godine u godinu povećanjem broja studijskih programa, studenata, projekata i inozemnih suradnika te ulaganjem u razvoj infrastrukture, profesorskog kadra te obrazovnih programa.